Exhumálták a Dessewffy kriptában található maradványokat

Május 12-én elindultak Tiszavasváriban a feldúlt Dessewffy kripta helyreállítási munkálatai, amely az önkormányzat, a Római katolikus Egyház a Vasvári Pál Múzeum és helyi civilek összefogásának köszönhető. A leszármazottak, valamint a hivatalos engedélyek birtokában első lépéseként kedden a kriptában található koporsók exhumálása és az elhunytak maradványainak kiemelése történt meg a közel kétszáz éves sírból.

A család itt eltemetett tagjainak földi maradványait ideiglenesen a helyi Vasvári Pál Múzeumban helyezik el, ahol Dr. Szathmáry István és Dr. János István antropológusok végzik el az azonosítást, míg a koporsók restaurálása megtörténik.Komiszár Dénes helytörténész - aki szintén részt vett a feltárásban - feljegyzései jelentős segítséget nyújtottak az azonosításhoz.

Az eseményen az önkormányzat képviseletében Munkácsi Mihály alpolgármester volt jelen, a Vasvári Pál Múzeumot Benyusz Marcell, Balogh Tamás és Bodon Krisztina képviselte. Mák Zsolt plébános úr hivatalos elfoglaltságai miatt az eseményen nem tudott részt venni - tájékoztatta szerkesztőségünket Dessewffy Zsolt a család leszármazottja, aki a helyszínen kísérte figyelemmel a kripta feltárását.

További képek az exhumáltásról itt:vasvaripalmuzeum.hu/gallery/data/110

Forrás:Tiszavavsári Online