Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálja a tisztelt érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután 17 órától "Gróf Dessewffy József - író és politikus" címmel Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tart előadást  Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori tagjáról. Az előadás apropóját az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja, Kazinczy Ferenc és gróf Dessewffy József barátsága mellett az elmúlt napok eseményei még időszerűbbé tették.

A Nyíri Mezőség múzeuma legutóbb 2011-ben rendezett emléknapot a Dessewffy-nemzetség Büdszentmihályon(Ma: Tiszavasvári) élt alakjainak tiszteletére. Természetesen a 2011-ben rendezett emléknap után sem állt meg a család múltjának kutatása. A múzeum történeti osztályának munkatársai forrásanyagok és helytörténészek segítségével sok értékes információt gyűjtöttek össze az elmúlt időszakban.

A tervek szerint az idei esztendőben több olyan előadás, publikáció is meg fog jelenni a múzeum gondozásában, amely a 8 évszázados Dessewffy-nemzetséget  méltóképpen megismertetheti a ma emberével. Mint ismert a Dessewffy család élete évszázadokig összekapcsolódott a Szabolcs-Szatmár Bereg megyével. Kezeik nyomát otthagyták úton-útfélen. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Dessewffyek nélkül másként alakultak volna a történések megyénkben. A család a mai Tiszavasváriban, Nyírtelken, Balsán, Oroson, Nyírbélteken, Gávavencsellőn, Tiszalökön és Tiszaeszláron volt földbirtokos. A család legismertebb tagjai:Dessewffy József politikus, író, költő, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja,  Dessewffy Emil politikus, közgazdász, az MTA egykori elnöke. Dessewffy Aurél,politikusok az MTA tagja.