Alkaloida - Új kiállítás nyílik Kabay János feltaláló életművéből

Kabay János életművét 1963 óta a Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum őrzi. Korábban a  múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyett a világhírű feltaláló munkássága. A múzeum vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani. A kulisszák mögött zajló tudományos munka és gyűjtemény gyarapítás, feldolgozás már ekkor elkezdődött.

A múzeum 2014-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA), ahol nettó 1.500.000 forint támogatást nyert a kiállítás elkészítéséhez. Az új kiállítás enteriőrjeiben megismerhetjük Kabay János feltaláló életművét, munkásságát. Látható a kiállításban - interaktív elemekkel - kiegészített korabeli üzem, gubótároló siló és a 90-es évekből származó kutatólabor is. Az új kiállítás ünnepélyes megnyitására - szakmai konferenciával egybekötve – november 20-án csütörtökön kerül sor.



A gyár történetéről röviden:
Kabay János neve és az "Alkaloida" évtizedek óta fogalom a hazai és nemzetközi közvélemény előtt. Az Alkaloida Vegyészeti Gyárat 1927-ben Kabay János gyógyszerész alapította. Világviszonylatban is jelentős szabadalom képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait. A "GYÁR" - ahogy a helyiek mai is hívják - az alapítás óta eltelt évtizedekben alapítóival, munkásaival igazi mélységeket és magasságokat is megélt. A nehéz és embert próbáló kezdetek után a felvirágzás következett a gyár számára. A korabeli lapok tudósításaiból kiderül, hogy a két világháború között Európa, majd az egész világ Büdszentmihály piciny kis gyógyszerüzemére figyelt, mi több egymás kezébe adták a gyár ajtajának kilincsét a különböző országok üzletemberei, tudományos képviselői, akik nagy érdeklődést mutattak a büdszentmihályi vegyész- feltaláló forradalmi szabadalma (mákszalmából morfin előállítása) iránt. A szocializmus évtizedei alatt az Alkaloida azok közé az állami vállalatok közé tartozott, amely jelentős mértékben hozzájárult az állam gazdasági "sikereihez". A gyár ebben az időszakban közel 80 országba exportálta termékeit, készítményeit és több mint kétezer embernek adott megélhetést. A kilencvenes évek elején a tekintélyes Forbes magazin a világ 22 legsikeresebb gyógyszergyártó cége közé sorolta. A rendszerváltást követő rossz privatizációnak köszönhetően sajnos súlyos árat fizetett a "GYÁR", hiszen piacának jelentős részét elveszítette. Jelenleg a gyár az indiai Sun Pharma tulajdonában van és  folyamatos innovációs fejlesztéseken dolgoznak.

A Kabay által kifejlesztett módszer 2014 óta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár megbecsült eleme. Sőt, azóta már a Magyar Értéktár általi méltatása is zajlik, s a kiemelt nemzeti érték rang után, jó eséllyel Hungarikum is lehet.