Jótékonysági Hangverseny a Tiszavasvári Református templomért!

  Tiszavasvári Református Egyházközség és a Vasvári Pál Múzeum közös szervezésében a Debreceni Református Kollégium énekkara, a Kántus ad jótékonysági hangversenyt 2014. október 19-én, vasárnap 18 órától a Tiszavasvári Református templomban. A Debreceni Református Kollégium Kántusát 1739-ben alapította Maróthi György, a Kollégium hírneves professzora. Az azóta - kezdetben fiúkórusként, ma már ifjúsági vegyeskarként - folyamatosan működő Kántus fennállásának 275. tanévét tölti.

A debreceni református gimnazistákból és a  Református Hittudományi Egyetem hallgatóiból álló Kántust Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezényli. A tiszavasvári református műemléktemplom története a XIII. századba nyúlik vissza, amikor a mesterségesen emelt dombon kőtemplom épült. Ez az egyhajós francia – román stílusban épült templom, melyet temető vett körül a XVI. században került a kálvini hitre tért  egyházközség birtokába. A templom mai alakját – többszöri átépítés után – 1788-89-ben kapta meg. 1791-ben a templomot körülvevő palánkkerítés helyett a hajdú- kor emlékeit idéző, négy sarokbástyával ellátott kőkerítést emelnek, mely azonban védelmi célt sohasem szolgált. A sarokbástyákat (kazamaták) itteni szóhasználat szerint „kása – máté”-nak nevezik.1907-ben két sarokbástyát és a kőkerítés három oldalát lebontják és helyükbe szecessziós vaskerítés kerül. A megmaradt két kazamata, azokat összekötő fal és barokkos (Szentmihályi)kapu máig látogatható műemlék.

A vasárnap esti hangversenyre a belépés díjtalan! A helyszínen történő felajánlásokat, adományokat a templom felújításra fordítják. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!