Kabay János-emlékhét a múzeumban

  Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, koszorúzásokkal és könyvbemutatóval emlékeznek a hazai morfin gyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében a Vasvári Pál Múzeumban.  Az eseményt május 13. és 21. között rendezi meg immár ötödik alkalommal a Vasvári Pál Múzeum, amely idén protokolltól mentes megemlékezésekkel, méltatja a város világhírű szülöttjét, a “fájdalomcsillapítás atyját”.

Az emlékhét első napjai 12. és 15. között a térség alap és középfokú oktatási intézményeivel együttműködve zajlik, ahol tudásfejlesztő foglalkozásokat és vetélkedőket rendeznek a múzeum épületében.

Protokoll mentes megemlékezés

Az előző évek hagyományán változtatva az emlékhét május 20-i keddi napján protokolltól mentes, méltóságteljes megemlékezésre hívnak minden megemlékezőt. A szervezők kérnek mindenkit, hogy a  városban található három emlékhelyen, így a Báthori utcai szülőháznál a törzsgyári épületnél valamint a múzeumkerti mellszobornál egy szál virággal emlékezzenek meg a város legkiemelkedőbb alakjáról.

A szervező Vasvári Pál Múzeum munkatársai május 17-én szombaton megkoszorúzzák Kabay János sírját a budapesti Farkasréti Temetőben is.

Könyvbemutató

Az emlékhét záró eseményére május 21-én szerdán 17 órakor kerül sor. Ekkor mutatkozik be  Hankó András: Szentmihályi szivárvány 2. című könyve. Az esemény a Városháza dísztermében kerül megrendezésre ahol köszöntőt mond a könyv felelős kiadója Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Vasvári Pál Múzeum vezetője.