Csipetnyi Büdszentmihály - kóstold meg!

Tiszavasvári egy kis város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén, három megye találkozásánál, a Nyíri Mezőségben. Mai nevét 1952-ben kapta Büdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével. Még napjainkban is él a köztudatban a Bűd és Szentmihály név, melyek szájról szájra hagyományozódnak.„Szegény ember vízzel főz”- járja mifelénk a mondás. Amilyen nyersanyag volt a háznál- liszt, zsír, krumpli, tojás stb.- abból főztek az asszonyok. Nagyon találékonyak voltak, ugyanabból az alapanyagból számtalan ételféleséget tudtak készíteni.

Szeptember 28-án a Szentmihály ünnepén a helyi gasztronómia nagy szerepet kap ünnepi programban. A Vasvári Pál Múzeum és a Langaméta Óvodai Szakmai munkaközösség "Csipetnyi Büdszentmihály" címmel összegyűjtötte a település máig használatos népi ételeit. Gyűjtésük célja a népi ételek receptjeinek megőrzése és továbbadása a ma emberének.

A könyv bemutatójára a szombati napon kerül sor kiegészülve a népi ételek kóstolójával. A "Csipetnyi Büdszentmihály" célja a hagyományőrzés mellett a paraszti konyha ételeinek megismertetése. Csucsuminka, görhe, Gólyafos, Vízen kullogó, Pucu- galuska, Barátfüle, Legényfogó. Csak néhány név abból a közel 40 ételből amit - kóstoló jegy ellenében - bárki megízlelhet szeptember 28-án szombaton Tiszavasváriban.