Téltemető Farsangi mulatság

A Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban gőzerővel folyik a 220 éves műemléképület felújítása. Mint ismert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2. pályázatnak köszönhetően mind külsejében, mind belső tartalmában megújul az idén 50 éve működő múzeum. Látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémia laborral és 21.századi high-tech kommunikációs eszközökkel gazdagodik a múzeum, amelynek köszönhetően újszerű módon ismerkedhetnek meg a látogatók a műtárgyakkal. Az épület várható átadására idén júniusban kerülhet sor.

A kiállítások ez idő alatt nem látogathatók viszont a szervezők további pályázati forrásnak köszönhetően gondoskodtak róla, hogy a múzeumbarátok ne maradjanak programok nélkül a felújítás ideje alatt sem. Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 16-án szombaton délelőtt 9 órától Tiszavasváriban ezúttal a helyi művelődési központban. A program szervezői minden korosztály számára érdekes programot ígérnek. Lesz maskarakészítés játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják hogyan zajlott régen Szentmihályon a farsang időszaka. Fellép Hajdú Ágota és csapata Farsangi muzsika című előadásukkal.

Farsang lévén a régi jó Nyíri mezőségi ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket a Találkozások Házában. „Böjt előtti dőzsölés”- ként lesz hurka, kolbász, töpörtyű, farsangi fánk, forralt bor, tea és kemencében sült pogácsa. A vigalom muzsikaszóval, maskarás felvonulás síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosok felvonulásával folytatódik, a belváros utcáin. A felvonulás végén a helyiek máglyát gyújtanak a Szabadság téren, és kiszebábot égetnek a tél jelképes búcsúztatásaként.