Nyíregyházán az Antal-Lusztig gyűjtemény

A Jósa András Múzeumban Remekművek címmel nyílt meg az Antal-Lusztig gyűjtemény kiállítása. A tárlaton tizenhét festő képeit lehet megtekinteni, olyan művészek alkotásai láthatóak, mint Szinyei Merse Pál, Aba Novák Vilmos vagy Csontváry Kosztka Tivadar.

A több mint 3500 darabos Antal-Lusztig magángyűjtemény egy kis darabja érkezett Nyíregyházára. A nemzetközi hírű válogatást Antal Péter nagyapja, a derecskei származású fűszerkereskedő Lusztig Sándor alapozta meg, aki az 1920-as kezdte el vásárolni saját kortársainak munkáit.
Ez a gyűjtési szenvedély élt tovább unokájában is, aki a mai napig bővíti a kollekciót.
Az Antal – Lusztig magángyűjteményben közel háromszáz művész alkotásain keresztül mutatja be a magyar képzőművészet fejlődését a 19 századtól napjainkig.
A nyíregyházi kiállításra a gyűjtemény tulajdonosa egy csokorra valót válogatott ki a monumentális mennyiségű kollekciójából. Tizenhét festőművész egy-egy alkotásán keresztül követhető végig a modern magyar festészet kialakulása a klasszicizmustól a realizmuson át egészen az avantgárdig.
A február elejéig látogatható tárlaton olyan festők egy-egy műveit lehet megtekinteni, mint Szőnyi István, Aba Novák Vilmos, Munkácsy Mihály, Rippl Rónai József és Vaszary János.

Forrás: www.nyiregyhazinaplo.hu/Erdős –J.